Overslaan naar hoofdinhoud
Skip to Main Footer
Terug naar de hoofdblogpagina
Reading: Het unieke ontwerpverhaal achter Caesarstone-werkoppervlakken

Het unieke ontwerpverhaal achter Caesarstone-werkoppervlakken

14/02/2023
6 min read
Previous
Volgende

Caesarstone liep voorop met het idee van kwarts werkoppervlakken voor de woning en heeft sinds de jaren ‘80 voorop gelopen in de sector van stenen oppervlakken. 

In deze periode heeft het bedrijf voortdurend geïnnoveerd in zowel esthetiek als prestaties, maar wat is het proces achter het ontwerpen van een bekroond Caesarstone-oppervlak?

In de vroege ontwikkeling van porseleinen en kwarts werkoppervlakken, lag de nadruk op de technische voordelen van de materialen boven marmer of graniet. Vergeleken met de massieve natuursteen, heeft synthetische steen een sterk verbeterde weerstand voor temperatuurveranderingen en chemicaliën, wat het een duidelijk voordeel geeft, vooral voor gebruik in keukens. Het is stabiel, gemakkelijker te reinigen en uiterst veerkrachtig, en verder is barsten, verkleuren of veranderen van uiterlijk onwaarschijnlijk naarmate het veroudert. Dit vormt vandaag de dag nog steeds een integraal onderdeel van onze kernprincipes, inclusief ons assortiment buitenoppervlakken

Terwijl de vroege oppervlakken van synthetische steen over het algemeen vlakke, monochrome kleuren hadden met weinig visuele aantrekkingskracht, heeft Caesarstone altijd gezocht om dit te verleggen buiten de uniforme benadering van kleurinspiratie voor keukens. Met het investeren in zowel ontwerp als onderzoek, heeft het merk de esthetische kwaliteiten van synthetische stenen oppervlakken voortdurend weten te vernieuwen, naar sferen die nooit eerder mogelijk waren binnen keukenontwerp.

Met de lancering van de Supernatural-collectie, was het verschil groot. Terwijl andere oppervlakken geprobeerd kunnen hebben om een specifiek stenen voorbeeld na te bootsen of te imiteren, was de benadering van Caesarstone baanbrekend. In plaats van het eenvoudigweg kopiëren van natuursteen, koos het ontwerpteam van het merk, onder leiding van Mor Krisher, een veel meer interpretatieve benadering.

Mor Krisher, hoofd van Caesarstone’s ontwerpteam, verkent een verscheidenheid aan materialen als onderdeel van het ontwerpproces.

De Supernatural-collectie, nu bestaand uit 38 ontwerpen, gebruikte bredere invloeden dan alleen steen, met het verleggen van de grenzen van kleurinspiratie voor de keuken. Of het nu gaat om de studie van de natuur, zoals de vorm van een tak of wortelstructuren bij bomen en planten, of een onderzoek van de subtiele variaties in kleurtonaliteit die dienen voor het sturen van de blik van de huiseigenaar, en uiteraard enige gasten die zij kunnen hebben, is er een verhaal en ontwerptraject achter elk Caesarstone-oppervlak, zoals Mor toelicht:

“Bij het ontwerpen van een Supernatural-product, verkennen wij de kwaliteiten van verschillende natuurstenen, alsook bredere materialen waartoe wij ons aangetrokken voelen, met het combineren van deze functies en het werken aan de nuances van het ontwerp gedurende vele maanden tot we 100 procent tevreden zijn. Het resultaat is een mooi, natuurlijk ogen product dat men in feite niet in de natuur kan vinden. Het is mijn doel om huiseigenaars iets unieks te geven dat men elders niet kan vinden.”

Dit rijke inzicht in de subtiliteiten van keukenontwerp is het meest duidelijk in de Whitelight-collectie van werkbladoppervlakken, wat acht elegante wendingen zijn van klassiek marmer, met het bieden van de luxe en elegantie die men verwacht van natuursteen, maar elk met zijn eigen kenmerkende uiterlijk wat uniek is voor Caesarstone.

““Wij streven ernaar om onszelf waar mogelijk te absorberen in deze externe omgeving, aangezien de complexiteiten van onze geografie visuele aanwijzingen geven en ons sturen voor het verkennen van nieuwe manieren waarop we oppervlakken voor de woning kunnen ontwerpen die deze invloeden belichamen. Naarmate we allemaal zoeken naar een grotere connectie met het buiten, zien we de Whitelight-collectie als een baken van hoop, een visuele herinnering van de wereld om ons heen en een middelpunt voor het diepste hart van onze woningen.“

5131 Calacatta Nuvo, from Caesarstone’s Whitelight Collection features an organic vein structure that communicates luxury

De afkomst van Caesarstone’s keukenontwerp werd opnieuw bevestigd met de lancering van de Metropolitan-collectie in 2018. Caesarstone, in nauwe samenwerking met toonaangevende voorspellers van kleurinspiratie en trends voor de keuken, voorspelde de opkomst van stedelijke en industriële esthetiek in woninginterieuren.

“Ik ben gek op beton, en vooral de mix van kleur, tint en textuur, maar het is een zeer onpraktisch oppervlak voor het keukenwerkblad van een huiseigenaar. De Metropolitan-collectie legt daarentegen deze unieke geavanceerde esthetiek en tactiliteit vast, voor het eerst in porselein en kwarts, maar vertoont dezelfde kwaliteiten van gemakkelijke verzorging die men kan zien in elk Caesarstone-oppervlak”, lichtte Mor toe. De respons was overweldigend, waarbij de Collectie in 2018 een zeer gerespecteerde FX-prijs won, die de beste producten van interieurinrichting beloont.

Net zoals bij de Supernatural-collectie, is de inspiratie voor deze baanbrekende oppervlakken vaak breder dan men aanvankelijk dacht, en soms verrassend.

Dit aquarelschilderij van de maan, van Idit Goldzweig, was een van de inspiraties voor de unieke patina, textuurbeweging en variantie van schaduw die men kan vinden in Caesarstone’s 4033 Rugged Concrete

Mor licht toe: “Het schilderij legde echt de ruige aard van het oppervlak van de maan vast. We kijken naar een 2D-afbeelding die de artiest tot leven had gebracht in 3D door het gebruik van de meest prachtige, behendige, technische penseelstreken. De mix van witte, grijze en zwarte kleuren was zo subtiel. Het informeerde echt onze denkwijze en hielp bij het vaststellen van een referentiepunt voor wat we wilden bereiken.”

Deze verkennende benadering van ontwerp, zoekend naar inspiratie buiten het vanzelfsprekende, gaat verder met de meest recente toevoeging aan de Metropolitan-collectie van het merk. Dit unieke conceptuele ontwerp kenmerkt de vervaagde grenzen tussen de natuurlijke elementen en industriële omgevingen; hoe natuurlijke materialen er industrieel uit kunnen zien, en wanneer door de mens gemaakte materialen roesten of vervallen en een organisch uiterlijk aannemen

Het is deze voortgaande toewijding aan innovatie die ervoor zorgt dat elk Caesarstone-ontwerp uniek is; het product van een lang creatief traject dat leidt tot een oppervlak dat fungeert als een basis voor ons voor het creëren van boeiende ruimtes in onze eigen woningen, zoals Mor het zegt: “Ik denk dat Caesarstone een rol speelt bij het creëren van omgevingen die inspireren, die ons verbinden met de natuur of die de tactiliteit bieden die voos ons mensen zo belangrijk is.”

Met dit in het achterhoofd zijn we ene stap verder gegaan met het verder kijken dan de grenzen van onze interieuren om werkelijk opnieuw een connectie te maken met de buitenwereld. Wanneer we naar onze woningen als geheel kijken, heeft Caesarstone zich uitgebreid buiten de sferen van de binnenomgeving voor het erkennen van het toenemende belang van onze buitenruimtes. Een enorm belang wordt gegeven aan de waarde van de buitenruimte; onze tuinen, balkons en terrassen zijn de toevluchtsoorden waar we naar ontsnappen voor persoonlijke reflectie en rust, en voor entertainen en socialiseren. De Outdoor-collectie is ontworpen met verheven buitenwonen in het achterhoofd en breidt de mogelijkheden van keukenontwerp uit naar onze geliefde buitenruimtes. Het inspirerende buitenassortiment van stenen werkoppervlakken is samengesteld om elk; buitengebied te verheffen en het te transformeren in een aangename omgeving het hele jaar door.