Overslaan naar hoofdinhoud
Terug naar de hoofdblogpagina
Reading: Case Study - Scandinavisch design ontmoet Japans vakmanschap

Case Study - Scandinavisch design ontmoet Japans vakmanschap

14/02/2023
3 min read
Previous
Volgende

De 5143 White Attica-werkbladen van Caesarstone waren de perfecte aanvulling op de prachtig ontworpen ‘Siatama-keuken’ van H. Miller Bros in West Sussex.

Deze recente keuken, handgemaakt in de werkplaats van H. Miller Bros in Liverpool, combineert traditioneel Japans vakmanschap met het strakke, moderne Scandi-geïnspireerde design. Het werd ontworpen voor een klant met een passie voor Japans eten en architectuur, ontwikkeld tijdens haar verblijf in Siatama, die zij graag terug wilde zien in haar nieuwe familiekeuken.

Hugh Miller, van H. Miller Bros, putte veel uit zijn ervaring met Japans vakmanschap, opgedaan tijdens zijn onderzoek en reizen in het land, om de unieke esthetiek van het uiteindelijke ontwerp te creëren. De kast en het eiland zijn gemaakt van een enkele Britse iepboom die machinaal is bewerkt, gevoegd en met de hand afgewerkt. Om de authenticiteit van het ontwerp verder te versterken, werden traditionele Japanse meetvormen verwerkt in de verhoudingen van de beenstructuur van het eiland.

De White Attica-werkbladen van Caesarstone werden gekozen voor zowel de werkbladen als het eilandoppervlak vanwege hun delicate blauwgrijze adering. Dit ontwerp vulde de natuurlijke, organische schoonheid van de handgemaakte British Elm kasten aan en hielp tegelijkertijd de moderne Scandi-rand te bereiken die de klanten zochten.

“Het witte Attica kwartswerkblad biedt een verfijnde, gepolijste look met definitie over de smetteloos witte basis”, legt Hugh Miller uit. “We raadden onze klanten Caesarstone aan omdat ze allebei enthousiaste koks waren en de werkbladen niet-poreus, kras- en vlekbestendig moesten zijn en er tegelijkertijd luxueus moesten uitzien.

Een opvallend eiland was een ander belangrijk element van de opdracht van de klant, omdat ze een ruimte wilden waarin het gezin kan koken en samen kan zijn. Het eiland werd gecreëerd met een open ruimte, zodat het gezin de ruimte op verschillende manieren kon gebruiken, of het nu ging om een informeel diner, koffie in de ochtend of een thuiswerkplek voor volwassenen en kinderen.

Verdere designkenmerken van het eiland zijn de op maat gemaakte walnoten ‘Island Box’ die bovenop het aanrecht staat, zodat het gezin gemakkelijk bij het favoriete keukengerei en andere kookspullen kan. De box heeft een slim extra element waarmee een smartphone of tablet kan worden geplaatst, zodat de klanten tijdens het koken gemakkelijk kunnen videobellen of recepten kunnen volgen. De ladefronten van het eiland zijn voorzien van een houten chevronontwerp dat tactiliteit toevoegt aan de kast en tegelijkertijd het licht in de ruimte opvangt. Een overdekte kruidentuin en een Japanse plantenbak maken verder gebruik van de grote hoeveelheden natuurlijk licht in de uitbreiding, en dienen tegelijkertijd als verbinding met de buitenwereld.

De bijkeuken was een ander praktisch, maar prachtig ontworpen element van deze keuken. De handige ligging naast de Fisher & Paykel koelkast met vriesvak zorgt voor een gemakkelijke stroom van ingrediënten, perfect voor de culinaire inspanningen van het gezin. Deze zorgvuldig gerangschikte elementen en de vele verborgen opbergmogelijkheden maken het gemakkelijk voor het gezin om de keuken rommelvrij te houden.

Hugh en Howard Miller lieten hun klanten kennismaken met het prachtige keramiek van Attila Olah, om dit geheel af te maken. Olah’s uitlopende vazen, karaffen, steengoed schalen en borden in een reeks natuurlijke en blauwe tinten zien er allemaal prachtig uit tegen de Caesarstone werkbladen.

Over het geheel genomen is het voltooide project volledig uniek, met een prachtige fusie tussen trendy Scandi-elementen en traditioneel Japans design. De ruimte is slim benut om het gezin de perfecte ruimte te bieden om te koken en samen te zijn, waardoor het weer een zeer geslaagd keukenproject is voor H. Miller Bros.