Overslaan naar hoofdinhoud
Skip to Main Footer
Terug naar de hoofdblogpagina
Reading: De 5 meest productieve keukenindelingen

De 5 meest productieve keukenindelingen

21/05/2023
4 min read
Previous
Volgende

De keukens van vandaag de dag worden voor veel meer gebruikt dan alleen koken. Tegenwoordig willen we het gebruiken om te eten, te werken, voor entertainment, als een plek voor de kinderen om hun huiswerk te doen of voor ons om te ontspannen met de krant en een kopje koffie. De traditioneel gescheiden eetkamer is ook overbodig geworden, waarbij veel mensen dromen over een enkele dynamische zone voor koken, wonen en eten die ruimte geeft aan al deze behoeften en meer.

Het is daarom van essentieel belang dat u de best mogelijke keukenindeling selecteert voor de ruimte die u hebt, en er zijn vele indelingen om te overwegen. De grootte en vorm van uw ruimte zal de belangrijkste beïnvloedende factor zijn. Denk aan de traditionele regel van de werkdriehoek, die de gootsteen, de koelkast en het fornuis op elk punt plaatst voor het minimaliseren van de afstand ertussen, maar voel u niet te beperkt hierdoor. De manier waarop u van plan bent om de ruimte te gebruiken heeft prioriteit en de gebruikte ruimte zal, vaker dan niet, toch wel natuurlijk stromen.

L-vorm

Een L-vormige keuken is waarschijnlijk de meest veelzijdige optie, bestaand uit twee sets eenheden die op een hoek samen komen langs aangrenzenden wanden. Het kan geschikt zijn voor relatief kleine ruimtes maar nog steeds ruim en open aanvoelen, met een sterke driehoek om de kok een ruim werkgebied te bieden.

Zorg ervoor dat u zorgt voor voldoende werkbladruimte tussen elke zone; de meest effectieve plaatsing ziet doorgaans de koelkast en gootsteen aan de ene wand en het fornuis aan de andere. Zelfs in een relatief kleine ruimte kan dit ontwerp een eettafel aan de niet gebruikte wand bevatten als u een keuken wilt om in te eten.


Werkt het beste voor: rechthoekige ruimtes en keukens-eetruimtes.

U-vorm

Een U-vormige indeling heeft drie wanden met kastjes, ideaal voor zowel kleine, middelgrote en grote ruimtes omdat het een veelzijdige functionaliteit biedt. Door het plaatsen van een van de drie belangrijkste elementen aan elke wand, maximaliseert u de hoeveelheid bruikbaar werkblad rond elk apparaat.

U hebt voldoende ruimte voor het plaatsen van het fornuis en de kookplaat aan het ene uiteinde, met de gootsteen en koelkast parallel aan elkaar voor het effectief creëren van de werkdriehoek. Voor de beste resultaten hebt u ten minste twee meter in het midden nodig – smalle kastjes zouden een beetje extra ruimte kunnen geven in kleine ruimtes, en slimme hoekeenheden zorgen ervoor dat u geen opslag verliest.

Werkt het beste voor: middelgrote ruimtes.

Enkele wand

Vrij vanzelfsprekend is de indeling met enkele wand een alternatief voor een pantry voor kleine ruimtes die bijzonder donker en smal zijn. Hoewel het werkpad niet zo praktisch is als de andere indelingen, zo lang u de drie belangrijkste zones beschouwt en voldoende aanrechtruimte overhoudt tussen elk, kan het nog steeds effectief zijn.

Werkt het beste voor: zeer smalle ruimtes.

Kombuis

De kombuis wordt zo genoemd naar keukens die men aan bord van een schip kan vinden, met twee parallelle rijen eenheden. Het wordt soms ook wel de halkeuken genoemd, met een redelijke hoeveelheid aanrechtruimte en behoorlijke opslag met een lang en smal ontwerp. Plaats de kookplaat idealiter tegenover de gootsteen om de twee gebieden gescheiden te houden.   

Zorg ervoor dat u niet teveel wandkasten toevoegt, omdat de ruimte hierdoor te besloten kan voelen en dit de smalheid kan accentueren. Gebruik lichte kleuren om de ruimte helderder te maken, met in plaats daarvan gebruik van open planken voor extra opslag.

Werkt het beste voor: kleine, smalle ruimtes of in een open plan met een centraal eiland.

Eiland

Het keukeneiland, een van de populairste indelingen in de afgelopen jaar, biedt veel werkbladruimte terwijl een opvallend visueel middenstuk wordt gecreëerd. Als u de ruimte hebt, kan elk van de indelingen in theorie een eiland hebben, maar dit wordt het meest opgenomen in een L-vormig ontwerp.

Afhankelijk van hoe u van plan bent om uw eiland te gebruiken, kan het verschillende doelen dienen. U zou de kookplaat erop kunnen plaatsen voor het verkleinen van de afstand tussen elk werkstation, of door het overhangen van het werkblad kunt u een dynamische ontbijtbar creëren waar u kunt ontspannen en entertainen. Voor maximale functionaliteit plaatst u alle werkelementen aan één kant van het eiland zodat u er niet voortdurend omheen hoeft te lopen.

Werkt het beste voor: grote ruimtes.

Wanneer u een indeling hebt bepaald, kunt u beginnen met denken aan de gewenste uitstraling van uw keuken. Om u te helpen met inspiratie, vertoont ons te downloaden lookbook enkele van de opkomende trends en ontwerpideeën voor keukens dit jaar.