Overslaan naar hoofdinhoud
Style Stories
Next
Vorige

Eclectische stijl: Vrijheid van denken

Deze ontwerpstijl toont een verzameling invloeden door tijd en ruimte. 

Leer alle ontwerpstijlen kennen om uw persoonlijke favoriet te bepalen

Wat is de eclectische ontwerpstijl?

Eclecticisme is afgeleid van een Grieks woord dat “het beste kiezen” betekent, wat duidt op een stijl die is gebaseerd op zorgvuldig overwogen stukken die zijn samengesteld uit een groot aantal verschillende werelden.  

De stijl werd beschouwd als trendy voor studenten en wint nu aan populariteit vanwege de ondersteuning van ecologische waarden en duurzaamheid, met een voorkeur voor gerenoveerd meubilair en alledaagse consumentenproducten die worden omgezet in praktische accessoires.

Afdankertjes en het hergebruik van eerder weggegooid meubilair worden gecombineerd met in de winkel gekochte artikelen en decoratieve stukken, waardoor een unieke persoonlijke stijl ontstaat uit meerdere artikelen die goed bij elkaar passen.

Typische kleuren

Het typische eclectische kleurenpalet is zeer divers, van rood tot groen, geel, turquoise, oker en grijs. Toch zijn er geen echte regels voor kleuren of materialen die de vrijheid van deze stijl beperken.

  • Geel

  • Grijs

  • Groen

  • Oker

  • Rood

  • Turquoise

Bijpassende materialen

Het is een ruimte waar alles samengaat met alles, in een combinatie van materialen, vormen, texturen en composities zoals ruw hout, etnische tapijten en stoffen, kant naast leer, of ijzer gecombineerd met decoratieve vintage tegels.

Ga naar onze interactieve visualisator

Kleuren voor eclectische stijl

Voorgestelde inrichting

Eclectische ruimtes worden gekenmerkt door het veelvuldig gebruik van tweedehands spullen en rommelmarktvondsten die samengevoegd worden om elkaar te versterken, in een vermenging van erfstukken en nieuw gekochte elementen in onconventionele combinaties die de ‘geen regels’-geest van deze stijl weerspiegelen.

Hebt u uw persoonlijke stijl bepaald?

Laten we andere interieurstijlen verkennen

Alle stijlverhalen